Spareribs

Lang geleden dat ik weer eens wat Foooooood heb geblogt. Dus het is wel weer eens tijd

Onze plaatselijke supermarkt is vreselijk wat betreft vlees. Alles is bedekt met een knalrode marinade met veel zout en plastic paprika smaakt. Vis, kip, rund, varken, het maakt niet uit ze gooien het overal overheen.
Regelmatig hebben ze zelfs geen ongekruid vlees (zelfs geen ongekruid gehakt…). Dus als er dan ineens ongekruide spareribs liggen dan neem je ze mee, hoe dan ook.

En dan een lekkere marinade fabrieken. Het werd:

4 el honing
4 el olijfolie
4 el bruine suiker
3 el ketchup
2 el Black Jack Smokey BBQ saus
2 el ketjap
2 el chilisaus
1 el gerookte paprikapoeder
1 el Worcestershire sauce
1 el Provencaalse kruiden
3 tl balsamico azijn, hoe ouder hoe beter (zoeter`)
3 tl witte balsamico azijn
1 tl uienpoeder
3 teentjes knoflook
snufje kaneel
snufje venkelpoeder
Peper en zout naar smaak
Poeder van 2 Schwarzwälder Schinken
(dit maak je door 2 plakken Schwarzwälder Schincken op een keukenpapiertje in de magnetron droogt. 1000 watt 1 m 20 s. Als het mooi gedroogd is verpulver je de plakjes in een vijzel)
Alles goed samen mengen

Maak de marinade een dag van te voren en bedek de spareribs met de marinade aan beide kanten en zet m lekker weg in de koelkast om de marinade lekker te laten intrekken.

De spareribs niet van te voren koken.
Leg de ribbetjes met de bolle kant naar boven op een rooster in een ovenschaal. 1 kopje kokend water in de ovenschaal om de marinade op te vangen. Dit 1 uur in het midden van de oven op 120 gr laten garen, regelmatig insmeren met nieuwe marinade. Na het uur de grill op 180 gr zetten en nog 30 minuten in het midden van de oven grillen en voor de laatste keer met een flinke laag marinade bestrijken. Goed in de gate houden dat het niet zwart wordt, want dan wordt de marinade bitter.
Ik heb het geserveerd met Maiskolven met zoute boter en pide brood en aioli. Een saus voor de spareribs is niet nodig. Je kunt eventueel de marinade nog even aanlengen met wat water en flink inkoken en dat als sausje serveren.

Jummmmm jummmmm!!!

_MF44153